Partnerünk

Partnerünk

NAV adóhatósági ellenőrzés

Tisztelt Ügyfeleink,

Bizonyára értesültek már arról, hogy NAV jogszabályváltozások miatt 2016.01.01.-től minden számlázó rendszernek, így az Önök által számlázásra használt "Mindennap ügyviteli", az "Amor" könyvelési és a "Mindennap" futár rendszereknek is rendelkeznie kell "Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" elnevezésű menüponttal. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a NAV kezdő és záró dátum, vagy kezdő és záró számlasorszám alapján bármikor ellenőrizni tudja az adott kritériumnak megfelelő, Önök által kiállított számlákat és azok tartalmát.

Jogszabályi háttér:

23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet – a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről

ezt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendelet.

Az adatexportnak a fenti rendelet 2. melléklete szerint és a 3. mellékletben meghatározott adatszerkezetben kell a számlázás adatait tartalmazni.

Kérjük a jogszabályt és az adatszerkezet leírását is olvassák el figyelmesen, mert abban az adatszolgáltatás tartalmi eleimre vonatkozóan olyan információk is szerepelnek, amelyeknek a kitöltése az Önök felelőssége.

"A "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkció célja az egységes ellenőrzési adatszolgáltatás elősegítése, melynek keretében az adózó által elektronikus adathordozón tárolt – számlákra vonatkozó – adatok rendelkezésére bocsátása bármely számlázó program használata esetén gyorsan és egységes szerkezetben valósulhat meg."

Számlázó programokkal szembeni követelmények változása 2016. január 1-jétől

2016. január 1 után csak a fenti funkcióval ellátott számlázó programmal lehet gépi úton számlát kiállítani. Cégünk ezt a funkciót a fenti programok decemberi verziójában fogja elkészíteni, ezért kérjük, hogy a verzió kiadását követően gondoskodjanak a programjuk frissítéséről!

Programunk V8-as ( ikonnal induló ) verziójának fejlesztői környezete nem támogatja a NAV adatszolgáltatáshoz szükséges XML formátumot, ezért a V8-as verzióban ez nem kerül kialakításra. A V8-as programverzió 2016.01.01. után tehát nem lesz alkalmas számlázásra! Kérjük, időben értesítsék cégünket a V11-es verzióra történő áttérési szándékukról, vagy 2016.01.01. után ne használják számlázásra ezt a programunkat!

Az új szabályozás nem vonatkozik a 2016. január 1. előtt kiállított számlákra. Az ezt követően rögzített, korábbi időszakra hivatkozó módosító- és storno számlákra azonban igen.

A NAV közleménye szerint a számlázó programoknak ezzel a funkcióval a papír alapon és az elektronikus úton kiállított számlák esetében is rendelkeznie kell!

 
 

...........................................................................................................................................
Kereskedelmi rendszer | Könyvelő rendszer | Termelésirányítás
WEB áruház | Fejlesztés | Hibabejelentés | Letöltés | GY.I.K.
...........................................................................................................................................
ip:3.235.182.206
Készítette: Hunet Kft.